Sušenou syrovátku je možné využít jak v před-, tak
v po-tréninkovém nápoji. Pro vytrvalostního sportovce má vhodný poměr
živin. V sušené syrovátce kravského mléka převažují sacharidy
s nižším glykemickým indexem (pocházející z mléčného cukru –
laktózy), které tvoří 75 % všech makronutrientů. V syrovátce se také
nachází bílkoviny. Klasická syrovátka (ne syrovátkový proteinový
koncentrát) obsahuje asi 13 g bílkovin ve 100 g prášku, což není mnoho.
Pro bezprostřední výživu po tréninku (použijete např. 30 g prášku do
400 ml vody) to však stačí. Velkou výhodnou je, že sérové bílkoviny
jsou velmi rychlé. Po vypití připraveného nápoje se bílkoviny dostanou
velmi rychle do krevního oběhu a následně do jater a svalů, což je po
tréninku (ale i před tréninkem) velmi přínosné. Sérové bílkoviny
kravského mléka mají vyšší zastoupení větvených aminokyselin BCAA –
též příznivá zpráva. V syrovátce není v podstatě žádný tuk –
opět pozitivní faktor pro před- a po-tréninkový nápoj. Konzumaci sušené
syrovátky rozpuštěné ve vodě si určitě můžeme doporučit ke konzumaci
před a po fyzické aktivitě. Hodí se i ke svačině v průběhu dne, ke
snídaním či večeřím jako mléčný nápoj.
Vlastimil Chadim, výživový poradce
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT