Tretry pro širší chodidla: Lake MX238 Gravel Carbon

15.8.2024
Značka Lake vyznívá jako jedna z těch „nejvíce uvědomělých“ v otázce šířky treter, v tématu nabídky treter pro širší chodidla. Vyžádali jsme si proto tretry tohoto výrobce pro test, špičkový model MX238 Gravel Carbon. Mohl jsem si nejprve vyzkoušet obě verze (klasickou a širší) ve stejné velikosti a až poté vybrat pro test vhodnější pár a ten odjezdit. A taky oba páry porovnat, poměřit. Předešlu, že jsem majitelem širších tlap, co má s výběrem bot často problém.

 

Po postupném nazutí obou verzí je rozdíl patrný. Klasické provedení zatlačí na malíček, ten se klasicky schoulí pod vedlejší prst. Vím, co to znamená. Budu čekat, zda tretry povolí a vše bude v pořádku, anebo nepovolí a holt budou trochu tlačit a můj malíček bude posilovat letitou nevratnost „násilné“ pozice. U testovaného modelu je pravděpodobnost přizpůsobení noze větší, protože jde o kůži, ale nemusím na ni spoléhat – sáhnu po druhé, širší verzi. Rozdíl činí téměř centimetr v nejširším místě, a to už je znát. Nazuju botu a vedle malíčku zůstává komfortní místo. Je to pro mě určité sdělení – že totiž zřejmě mám širší nohu, což mi působí problém u řady bot, ale že to se mnou ještě zdaleka není nejhorší. Když tretry rozdílné šířky přiložím spodní stranou k sobě, zjistím, že pryžová podrážka je identická. Rozdíl v šířce se děje v podešvi a svršku.

 

 

Nebude tedy s ohledem na uvedené prostoru pro mou nohu až příliš? Nebude, řekne první jízda. Stahování kolečky Boa funguje precizně, noha sedí v botě komfortně a jistě, neplave. Nezmění se to ani zhruba po dvou měsících provozu, kdy si boty definitivně sednou. Nikde se nic nekrabatí, netlačí. I jazyk je v tomto ohledu perfektní – je tenký, solidně prodyšný, neshrnuje se, a přitom je dostatečně silný na to, aby dobře rozložil tlak strun systému Boa na nárt.

Prodyšnost je průměrná – výrobce podpořil vlastnosti přírodního materiálu jeho perforací a síťovanými panely (jeden velký je i v jazyce). Naštěstí pod nimi uvnitř boty nechybí podšívka, takže v mokru se voda do boty nedostala přes síťovinu tak snadno. To samé platilo pro chlad při jízdách na konci zimy a na jaře. Při teplotách okolo 20 °C bylo vše v pořádku, noha „dýchala“, ve větším teple ale bylo patrné větší zahřívání. Přece jen jsou boty černé a materiál silnější. Doplním, že kůže na svršku je minimálně prošívaná, aby se co nejlépe přizpůsobila noze.

 

 

Nedostatky? Jeden kosmetický, a to doslova. Zvýšené ulpívání nečistot a obtížnější čištění, co chce trpělivost. A druhý, co možná nebude platit pro všechny s ohledem na odlišný tvar paty – její lehký pohyb v botě při chůzi. Bota je prostornější i v tomto místě. Situaci zlepšuje jednosměrný flís na vnitřní straně opatku, ale jen částečně.

Podešev je nekompromisně tuhá, k tomu není potřeba uvádět víc. Karbonový kompozit tu pracuje precizně. Špička podešve ale je ohebná, materiál tu je uzpůsoben, to je skvělé pro chůzi. Podrážka zabírá dobře, nezanáší se. Velmi praktické je její protažení až pod klenbu chodidla, karbon tak je chráněn na větší ploše.

 

 

Obě kolečka Boa pracují oboustranně, lze tedy citlivě ladit míru stažení nohy. Přidám ještě detail ke konstrukci. Na svršek je použita tzv. fullgrain kůže. O ní dostupné prameny říkají, že je to: „Kůže, která si zachovala svůj horní povrch neporušený, tedy přirozenou zrnitost, jemnost, držení, odolnost – včetně drsnosti, jako jsou přirozené vrásky, drobné jizvičky nebo zahojené škrábance.“

Kolik jizev a škrábanců přidá vaše dobrodružství, už je na vás.

Připravil: Rudolf Hronza


TECHBOX

  • materiál karbon (podešev), pryž Mountain Race X (podrážka), semišová kůže Fullgrain Suede Leather, síťovina, podšívka (svršek)
  • velikosti 37–48, 50 (půlčísla 39,5–46,5; platí pro provedení Standard i širší Wide)
  • barvy černý semiš/zlatá, khaki (syntetická kůže)
  • hmotnost 421/432 g (Standard/Wide, vel. 44,5)
  • cena 6690 Kč

web dovozce

 

plus

  • vysoká tuhost podrážky, přitom snadná chůze (ohebná špička)
  • přizpůsobení svršku tvaru nohy
  • značné pohodlí
  • možnost výběru ze dvou šířek

 

minus

  • pohyb paty v botě při chůzi
  • ulpívání nečistot na povrchu a v síťovině
  • větší zahřívání nohou ve vyšších teplotách

FOTOGALERIE

 


 

 

oblast dotazu

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu